Renew The Book

De Groep Algemene Uitgevers (GAU) is een unieke campagne begonnen om het boek opnieuw uit te vinden: de Innovation Award Renew the Book. De Innovation Award beloont de meest vernieuwende, unieke en duurzame innovatie met € 50.000. Renew the Book heeft tot doel om innovaties binnen het boekenvak te stimuleren, publiciteit te genereren voor het Nederlandse boekenvak als innovatieve sector en inspirerend talent te vinden.

Winnaar 2022

Op 1 februari 2022 vond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de vierde editie plaats van de Renew the Book – Innovation Award. De € 50.000 ging naar Pathbooks - Live your own story. Deze app maakt het mogelijk om zelf het verloop en het einde van een verhaal te bepalen. De Pioniersprijs van € 7500 werd door deelnemers van het onboarding-traject van de GAU uitgereikt aan Nelinho Bouterse voor zijn app Bookground. Andriy Shmyhelskyy viel met zijn iKs Books buiten de prijzen, maar ontving van de GAU een bijdrage voor zijn project Better Time Stories.

Tijdens de uitreiking werden er presentaties gegeven door Deborah Nas, Erik Kessels en Maarten Lens-Fitzgerald. De jury bestond uit Hans Lodders (voorzitter), Petra Lubbers, Andrez Coco, Sanne Kanis, Denis Doeland, Jeroen de Bakker, Oscar Kneppers, Ruben Brave en David Huijzer.

De aftermovie is te bekijken op de website van Renew the Book.

Editie 2021

Na twee eerdere edities, waarin door samenwerking met start-ups van over de hele wereld nieuwe ideeën, businessmodellen en partnerships het Nederlandse boekenvak werd geïnspireerd, is in 2020 en 2021 de derde editie georganiseerd. Het belang van de lezer stond centraal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan innovaties die de leeservaring verbeteren, lezerscommunities ontwikkelen of niet-lezers weten te verleiden een boek op te pakken. Op 30 maart 2021 werd de winnaar van de Innovation Award bekend gemaakt: de lees-app Immer. Immer heeft toen € 50.000 ontvangen om de lees-app verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. De bekendmaking van de prijs is terug te kijken op de website van Renew the Book.