Renew The Book

De Groep Algemene Uitgevers (GAU) is een unieke campagne begonnen om het boek opnieuw uit te vinden: de Innovation Award Renew the Book. De Innovation Award beloont de meest vernieuwende, unieke en duurzame innovatie met € 50.000. Renew the Book heeft tot doel om innovaties binnen het boekenvak te stimuleren, publiciteit te genereren voor het Nederlandse boekenvak als innovatieve sector en inspirerend talent te vinden.

Renew the Book Award 2024

Na eerdere succesvolle edities waar de focus lag op nieuwe concepten, slaat de juryprijs in deze vijfde editie een andere weg in. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan de beste gerealiseerde vernieuwing van de afgelopen drie jaar binnen het boekenvak.

De jury maakt op 7 juni de longlist met nominaties bekend en op 21 juni de finalisten. Dit jaar is het voor het eerst dat ook vakgenoten hun stem kunnen uitbrengen op de finalisten. Op 27 juni wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Initiatieven kunnen ingediend worden via renewthebook.com.

De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de jury, die de uitgebrachte online stemmen meewegen in hun oordeel. De Renew the Book Award 2024 beloont de nummer 1 met € 10.000. De runner-up krijgt € 5.000 en de derde plaats een geldprijs van € 2.500. Het geld wordt geoormerkt om de innovatie verder te helpen. Ook krijgt de nummer 1 een mentor-traject aangeboden en een plek op een stand tijdens de Fankfurter Buchmesse of de London Bookfair. Hiermee stimuleert Renew the Book bestaande Nederlandse innovaties, en motiveert zij het vak om vernieuwende initiatieven te omarmen.

Naast de Renew the Book Award 2024 wordt ook de Pioniersprijs uitgereikt door de deelnemers aan het GAU Onboarding Programma.

Winnaar 2022

Op 1 februari 2022 vond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de vierde editie plaats van de Renew the Book – Innovation Award. De € 50.000 ging naar Pathbooks - Live your own story. Deze app maakt het mogelijk om zelf het verloop en het einde van een verhaal te bepalen. De Pioniersprijs van € 7500 werd door deelnemers van het onboarding-traject van de GAU uitgereikt aan Nelinho Bouterse voor zijn app Bookground. Andriy Shmyhelskyy viel met zijn iKs Books buiten de prijzen, maar ontving van de GAU een bijdrage voor zijn project Better Time Stories.

Tijdens de uitreiking werden er presentaties gegeven door Deborah Nas, Erik Kessels en Maarten Lens-Fitzgerald. De jury bestond uit Hans Lodders (voorzitter), Petra Lubbers, Andrez Coco, Sanne Kanis, Denis Doeland, Jeroen de Bakker, Oscar Kneppers, Ruben Brave en David Huijzer.

De aftermovie is te bekijken op de website van Renew the Book.

Editie 2021

Na twee eerdere edities, waarin door samenwerking met start-ups van over de hele wereld nieuwe ideeën, businessmodellen en partnerships het Nederlandse boekenvak werd geïnspireerd, is in 2020 en 2021 de derde editie georganiseerd. Het belang van de lezer stond centraal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan innovaties die de leeservaring verbeteren, lezerscommunities ontwikkelen of niet-lezers weten te verleiden een boek op te pakken. Op 30 maart 2021 werd de winnaar van de Innovation Award bekend gemaakt: de lees-app Immer. Immer heeft toen € 50.000 ontvangen om de lees-app verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. De bekendmaking van de prijs is terug te kijken op de website van Renew the Book.