Start vijfde editie GAU Onboardingprogramma

Op 15 mei 2024 gaat na vier succesvolle edities voor de vijfde keer het GAU Onboardingprogramma van start. “Het GAU Onboardingprogramma is een belangrijke, misschien wel onmisbare introductie in het boekenvak.” aldus Maaike le Noble, algemeen directeur Meulenhoff Boekerij. Het programma is speciaal voor mensen die net zijn gestart in de algemene uitgeverij en heeft tot doel hen snel hun weg te laten vinden en vertrouwd te maken met de ins en outs van dat vak. Een doel dat goed bereikt wordt volgens Corneel de Wilde van Uitgeverij Christofoor, die in 2021 het programma volgde: “In verbluffend korte tijd weet je wat er speelt, bouw je een netwerk op en doe je ideeën op om in je eigen organisatie toe te passen.”

Kennis biedt kracht

Anouk Lammers (Volt) volgde in 2022 het programma en vertelt waarom ze het zo waardevol vond. “Het programma bied je de kans om in gesprek te gaan met verschillende professionals uit het vak en om met collega’s van andere uitgeverijen te sparren. Ook zie je met eigen ogen hoe een boek gedrukt wordt, hoe de distributie bij het CB in zijn werk gaat en ga je op bezoek bij een ontwerpbureau. Als je niet bang bent voor stevige intervisie én huiswerk (blok je zondagavond maar vast), doe dan zeker je best bij je werkgever om dit programma te mogen volgen.” Met trainingen als auteursmanagement, time management en door middel van intervisie onder leiding van een ervaren coach, werken de deelnemers ook aan hun persoonlijke vaardigheden. Uitgever Annette Portegies (Singel) is zeer enthousiast: “De indrukwekkende eindpresentaties van de cursisten van het GAU Onboardingprogramma laten keer op zien dat professionele en persoonlijke groei hand in hand gaan. Kennis is macht? Nee, kennis biedt kracht. Een dubbelklapper dus, dat programma.”

Voorlichtingsbijeenkomst

Het 9 maanden durende programma is geïnitieerd door de GAU die ook een groot deel van de kosten draagt. Werkgevers betalen €1.250, de studiebelasting is ca. 4 uur per week en er zijn gedurende het programma 14 dagdelen ingepland voor bedrijfsbezoeken, kennissessies en intervisie. Daarnaast maakt een boekhandelsstage van 2 dagdelen deel uit van het programma.

Op woensdag 28 februari van 19.30- 20.30 uur vertelt Jeroen Kans, de coördinator van het programma, meer hierover tijdens een online voorlichtingsbijeenkomst. Er is dan de mogelijkheid om vragen te stellen. Deze bijeenkomst is zowel bedoeld voor werknemers die geïnteresseerd zijn het programma te volgen, als voor geïnteresseerde werkgevers. Aanmelden kan via dit inschrijfformulier.

Onboardingprogramma

Brochure GAU onboardingprogramma