THEMA codering

Thema is een meertalig onderwerp classificatieschema, ontworpen om te voldoen aan de wensen van uitgevers, verkopers en alle andere partijen binnen de keten van de wereldwijde uitgeefwereld. Het wordt beheerd door EDItEUR en een internationale groep van belanghebbenden, en is gratis om te gebruiken. Thema heeft als doel om de exploitatie, vindbaarheid en potentiële verkoop van boeken te verhogen door versimpelde communicatie en gedetailleerde onderwerp informatie door de gehele wereld te verspreiden en het wil de noodzaak tot het onderhouden van een veelvoud van lokale classificatieschema’s verminderen.

Voor THEMA is een basisinstructie geschreven om het nut en gebruik van het schema uit te leggen. Deze instructies zijn vertaald naar het Nederlands en kunnen hier gelezen worden. De Engelstalige instructies zijn ook te raadplegen.

Cyclus

Nieuwe Thema versies verschijnen iedere twee jaar, met een uitzondering van nationale extensie kwalificatie codes. Voorbeelden hiervan zijn plaatsen of educatieve kwalificatie codes (beginnen altijd met een cijfer).

Voor nieuwe themacodes kunnen aanvragen ingediend worden. Dit kan gedaan worden door het Thema aanvraagformulier in te vullen. Voor iedere aanvraag dient het formulier opnieuw ingevoerd te worden.

Huidige versie actief in Nederlandse taalgebied

Versie 1.5

Sinds 1 april 2020

Planning

Versie 1.6
Implementatie november 2024

Versie 1.7:
Indienen, uiterlijk 31 augustus 2025
Implementatie oktober 2026