Seminar Duurzaamheid GAU & MEVW

Duurzaamheid is een actueel en urgent onderwerp. Daarom vinden wij het belangrijk om onze leden te ondersteunen met het maken van duurzame(re) keuzes in de bedrijfsvoering. GAU & MEVW organiseren daarom op dinsdag 6 juni 2023 een event in het teken van duurzaamheid.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens het event zullen er meerdere sprekers aan het woord komen die graag kennis en inspiratie met u delen over duurzaamheid en een duurzame bedrijfsvoering. Bekijk hieronder het uitgebreide programma en ontdek welke inspirerende sprekers aan het woord zullen komen.

In de loop van de middag zijn er vier workshops waar u zich voor kunt aanmelden. Tijdens de workshops zoomen we dieper in op specifieke thema's en krijgt u praktische tips waar uw organisatie zelf mee aan de slag kan gaan. Middels dit formulier kunt u zich aanmelden voor het event en een workshop.

Mocht de belangstelling voor het event en de workshops groot zijn en u heeft meerdere personen aangemeld, komen wij hier persoonlijk op terug.


Programma

13:00

Inloop

13.30

Opening

Dagvoorzitter Frénk van der Linden opent het seminar. Sanne Walraven, projectleider duurzaamheid GAU en MEVW, zal kort de plannen toelichten die de GAU en MEVW hebben op het gebied van duurzaamheid.

13:45

Keynote

Babette Porcelijn, auteur van De Verborgen Impacten en Het happy 2050 scenario, richtte in 2016 de organisatie Think Big Act Now op, met als doel de maatschappij op effectieve wijze te verduurzamen. Babette zal in haar keynote laten zien waarom verduurzamen nodig is, dat het verschil maakt wat je doet en hoe je als bedrijf effectief aan de slag kunt gaan.

14:45

De toekomst van de aanbiedingsbrochure

Algemene uitgevers sturen drie keer per jaar een aanbiedingsbrochure uit naar boekhandels. Maar hoe duurzaam is dat en is dat wel toekomstbestendig? Marlies Veerbeek, Ellen Horst en Robin van Elk onderzochten de aanbiedingsbrochure als eindopdracht van het GAU onboardingprogamma.

15:00

Pauze

15:15

Workshops

Duurzame materialen – William Schuring (Drukkerij Wilco)
Het toepassen van duurzame materialen voor producten is een belangrijke ontwikkeling binnen de uitgeverijbranche. Op basis van praktijkvoorbeelden leren deelnemers meer over het aanbod van duurzame(re) materialen, welke keuzes in het productieproces gemaakt kunnen worden en hoe duurzaam deze keuzes zijn.

CO2-footprint van mijn organisatie berekenen – Milou America
Tijdens deze workshop leren deelnemers middels een "CO2-spel" meer over carbon emissies. Daarnaast ontvangen ze praktische tips voor het berekenen van de CO2-voetafdruk voor de eigen organisatie.

Bewustwording creëren in je organisatie – Nicky Kréte
Vindt u het een uitdaging om collega's mee te krijgen en duurzame gedragsverandering te realiseren in de organisatie? Duurzame gedragsverandering begint bij bewustwording, en daar wordt tijdens deze workshop over verteld. U ontvangt praktische tips om duurzame gedragsverandering in de eigen organisatie te stimuleren.

Rapporteren over duurzaamheid - Bas de Gooijer & Anouk de Leer 
S
teeds meer wet- en regelgeving dwingt organisaties transparant te zijn over hun impact op mens, milieu en maatschappij. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op toekomstige wet & regelgeving en rapportagerichtlijnen omtrent duurzaamheid. Deelnemers krijgen praktische tips om zelf aan de slag te kunnen met rapporteren.

16:20

Best practices

Rachel Martin – Elsevier 
Rachel Martin is Global Director Sustainability bij Elsevier. De educatief wetenschappelijke uitgeverij Elsevier is al jarenlang bezig met het thema duurzaamheid en heeft al vele stappen gezet op dit gebied. Rachel licht de reis van Elsevier toe, welke drempels kwamen ze tegen en welke successen hebben ze al behaald?

Charles Light – HarperCollins Publishers
Charles Light is Production Director bij HarperCollins Publishers UK. In de UK is het uitgeefvak al enige tijd bezig met het thema duurzaamheid, zo ook de algemene uitgeverij HarperCollins. Charles is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid bij HarperCollins UK en zal de best practices delen van de uitgeverij.

16:50

Afsluiting

17:00

Borrel