Week van Toegankelijkheid
Vandaag start de Week van de Toegankelijkheid. Al bijna 100 uitgeverijen, leden van de GAU en MEVW hebben onlangs deelgenomen aan workshops Toegankelijk publiceren aan de bron (TPUB). Doel: uitgevers bewust maken van nut en noodzaak van inclusief publiceren én hen de tools in handen geven om er zelf mee aan de slag te gaan. Zo worden zij klaargestoomd om tijdig hun digitale uitgaven voldoende toegankelijk te maken.
Tijdig, want met de vaststelling van de European Accessibility Act (EAA) moet per 28 juni 2025 de Nederlandse wetgeving over toegankelijkheidseisen van kracht zijn. Dan gaat er een pakket toegankelijkheidseisen gelden, die betrekking hebben op een groot aantal toepassingsgebieden, waaronder e-books en e-commerce. Voor uitgevers, leveranciers en distributeurs is het daarom noodzaak om op tijd te beginnen met toegankelijk publiceren. En bij voorkeur aan de bron.
Kennisbank Inclusiefpubliceren.nl
Speciaal voor uitgevers en ontwikkelaars van publicaties die met inclusief publiceren aan de slag willen is een kennisbank ingericht. De kennisbank ondersteunt inclusief publiceren met kennis, inspiratie, bronnen, leermaterialen, best practices en handige tips. Deze helpen bij het maken van toegankelijke digitale publicaties en het in de praktijk brengen van kennis. Nieuwsgierig? Ga naar www.inclusiefpubliceren.nl
Gratis handige snelstartgidsen
Voor wie toegankelijk publiceren ingewikkeld lijkt, zijn er vier handige snelstartgidsen ontwikkeld. De gidsen met titels Doe mee!, Maak Open!, Check dit! en Bekijk het! bevatten elk tien praktische tips om informatie toegankelijk te publiceren. Vaak hebben kleine oplossingen al een groot effect.
De vier gidsen zijn gratis te downloaden in de kennisbank Inclusiefpubliceren.nl
Praktische leermodules in verschillende talen
Voor wie zich verder wil bekwamen in het maken van toegankelijke digitale publicaties, is het platform Inclusive Publishing in Practice (IPIP) ontwikkeld. Dit platform ondersteunt inclusief publiceren met gratis leermaterialen: tientallen cursussen, modules en leereenheden in het Nederlands, Engels, Frans en Duits onder een Creative Commons-licentie. Het materiaal is ontworpen voor professionals die digitaal toegankelijk willen publiceren, en voor iedereen die interesse heeft in het uitgeven van publicaties die al aan de bron toegankelijk zijn.
De leermodels vind je op de site Inclusivepublishinginpractice.org.