Uitspraak FEP over de situatie in Oekraïne

Op 24 februari heeft de Federation of European Publishers (FEP) een uitspraak gedaan over hun standpunt over de huidige situatie in Oekraïne. De originele uitspraak is te vinden op de website van de FEP. Hieronder is een Nederlandse vertaling van de uitspraak:

De Federation of European Publishers keurt Ruslands aanval op Oekraïne af. Deze aanval is niet alleen een bedreiging naar Europa, maar ook de gehele wereld, om de woorden van de President van het Europese parlement, Roberta Metsola, aan te halen.

Onze gedachten zijn bij de mensen van Oekraïne en de omgeving, en vooral bij onze collega’s; auteurs, vertalers, uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen. Blijf schrijven, vertalen, uitgeven en toegang geven tot boeken. Ookal vormen zij een zwakke wal tegen de bommen, boeken en lezen zijn essentieel voor de democratie.

Oekraïne is een vrij land in een vrij Europa, en heeft het recht op vrede en democratie, op een veilig leven voor zijn inwoners, en op territoriale integriteit.

Wij hebben het geluk dat dit jaar, Oekraïne een van de deelnemende landen is in de Europese Unie Prijs van Literatuur (EUPL). Oekraïne is onderdeel van Creative Europe, van onze gezamenlijke Europese familie, en we geloven dat literatuur een boodschap brengt van vrede en alle Europese inwoners toestaat om “verenigd te zijn in diversiteit”.