Teken ook het Handvest Duurzaam Publiceren

De aarde warmt ongekend snel op. Grondstoffen worden steeds schaarser en door ontbossing neemt de biodiversiteit af, met grote gevolgen voor onze toekomst. De veranderingen gaan steeds sneller en de tijd raakt op. Het is dus tijd voor actie.

GAU en MEVW hebben duurzaamheid hoog op de agenda staan. Naast het opzetten van het kennisplatform www.duurzaampubliceren.nl, organiseren GAU en MEVW verschillende workshops en een duurzaamheidsseminar om de leden te helpen te verduurzamen. Om te laten zien hoe breed het duurzame sentiment wordt gedragen binnen de uitgeverijen, hebben we samen met onze leden het Handvest Duurzaam Publiceren opgezet. Op deze manier kunnen uitgeverijen laten zien waar zij voor staan en zich committeren aan hun inzet voor een duurzamere toekomst.

Handvest ondertekenen

GAU en MEVW zien het als hun verantwoordelijkheid om gezamenlijk een positieve verandering teweeg te brengen door onze impact op het milieu te verkleinen en onze manier van werken te veranderen. We nodigen iedereen in de Nederlandse boekenbranche uit om samen met ons deze uitdaging aan te gaan.

Alle uitgeverijen kunnen het Handvest Duurzaam Publiceren ondertekenen, sterker nog een aantal heeft dat al direct gedaan.

"Het is ontzettend belangrijk dat ook wij als uitgevers én boekverkopers alles wat in onze macht ligt doen om de klimaatdoelen te realiseren. Binnen Singel hebben we een duurzaamheid werkgroep die ons Singelaars adviseert over te nemen stappen, van onze drie leaseauto’s tot het drukproces en overproductie, van de enorme berg opgeslagen emails tot vega hapjes op boekpresentaties. Het goede nieuws is dat we allemaal vinden dat we nu in actie moeten komen."

Paulien Loerts - Directeur Singel Uitgeverijen

“In mijn ogen ben je het als ondernemer verplicht om bewust te zijn van de impact van jouw bedrijf op het milieu – en die waar mogelijk zoveel mogelijk beperken. Wij zijn al geruime tijd bezig met een zo duurzaam mogelijk beleid, maar door het ondertekenen van het manifest verplicht ik mezelf ertoe om onze aanpak te blijven verbeteren en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Daarnaast is het ook mooi om anderen te kunnen laten zien dat duurzaamheid voor ons echt een agendapunt is.”

Myrthe Spiteri – Directeur/eigenaar Blossom Books

Naast Blossom Books en Singel Uitgeverijen hebben ook HarperCollins Holland, ThiemeMeulenhoff, Uitgeverij Deviant, Blink, Springer Nature en Noordhoff het Handvest Duurzaam Publiceren ondertekend op het moment van lanceren. Bekijk op www.duurzaampubliceren.nl de actuele lijst van ondertekenaars.