SDG Boekenclub van start

Vandaag 30 november is de SDG Boekenclub gepresenteerd. De SDG Boekenclub is een bijzondere boekenclub, speciaal opgericht om kinderen en jongeren door boeken kennis te laten maken met de principes van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als doelstellingen voor een duurzamere wereld in 2030.

De Nederlandse SDG Boekenclub is de zevende in de rij, na andere SDG Bookclubs in o.a. Duitsland, Noorwegen, Indonesië etc.

De SDG-boekenclub is een zorgvuldig samengestelde leeslijst van vooral Nederlandse auteurs waar kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en leesconsulenten mee aan de slag kunnen. De lijsten zijn verdeeld voor kinderen van 6 tot 9 jaar, 9 tot 12 jaar en 12 tot 15 jaar. Met deze boeken leren kinderen meer over de wereld om hen heen, en kunnen ouders, docenten, leesconsulenten etc. met de kinderen praten en discussiëren over een of meerdere van de duurzame doelstellingen die in deze boeken voorkomen. De lijst is samengesteld door een selectiecommissie van IBBY Nederland.  

Met de lancering van de SDG Boekenclub is vanaf vandaag ook de website www.sdgboekenclub.nl live. Op die website staat veel meer informatie en bovendien wordt de selectie van boeken aangevuld met ideeën en tips om met de boeken aan de slag te gaan thuis, in de bibliotheek of op school.

De Nederlandse versie van de SDG Boekenclub kon tot stand komen dankzij een intensieve samenwerking van NDB-Biblion/Skillsdojo, de GAU (Groep Algemene Uitgevers), IPA (International Publishers Association), IFLA (International Federation of Library Associations) en IBBY Nederland.