Renew the Book – Award viert vernieuwing in de boekensector

Amsterdam, 29 februari 2024 - Vandaag start de nieuwe editie van Renew the Book – het innovatieprogramma van het boekenvak. Na eerdere succesvolle edities waar de focus lag op nieuwe concepten, slaat de juryprijs in deze vijfde editie een andere weg in. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan de beste gerealiseerde vernieuwing van de afgelopen drie jaar binnen het boekenvak. De jury maakt op 7 juni de longlist met nominaties bekend, en op 21 juni de finalisten. Dit jaar is het voor het eerst dat ook vakgenoten hun stem kunnen uitbrengen op de finalisten; op 27 juni wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Initiatieven kunnen ingediend worden via renewthebook.com.

Over Renew the Book 2024

Renew the Book is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers, de belangenorganisatie van de Nederlandse boekenuitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie. De andere opzet van deze jubileumeditie van Renew the Book geeft  vernieuwende initiatieven die al leven binnen de boekensector meer aandacht.

Martin Voigt – Program Director: “Het boekenvak heeft het imago van een conservatieve markt. Maar niets is minder waar: er zijn veel initiatieven die op zoek zijn naar nieuwe manieren van lezen, selectie, community vorming, lezersinteractie, combineren van nieuwe technologieën en tekst, nieuwe verdienmodellen. Alleen zijn die initiatieven niet altijd goed zichtbaar. Deze nieuwste editie van Renew the Book biedt juist een platform voor al die vernieuwende initiatieven. Vernieuwingen zijn noodzakelijk, omdat het boekenvak zich moet verhouden tot een veranderende wereld: consumentengedrag is minder voorspelbaar, de oriëntatie op titels verandert, tijd wordt schaars en de samenstelling van Nederland is diverser dan ooit. Renew the Book biedt ruimte voor ontdekking en inspiratie.”

Nomineren

Renew the Book is op zoek naar initiatieven en producten die gezorgd hebben voor een positieve en blijvende vernieuwing in de algemene boeken-industrie. Concrete vernieuwing kunnen worden ingezonden op het gebied van inhoud, product, marketing, distributie, doelgroep, digitalisatie, proces, data(toepassing) of businessmodel. Belangrijke voorwaarde is dat de genomineerde vernieuwing al in enige mate moet zijn toegepast. De initiatieven kunnen op  www.renewthebook.com worden ingezonden door de deelnemers zelf, maar ook door vakgenoten. De inzendtermijn voor de Renew the Book-Innovation Award start op 29 februari. De winnaar wordt bekend gemaakt op 27 juni 2024 tijdens het Renew the Book – Innovation event in Pakhuis de Zwijger, te Amsterdam.

Prijs

De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de jury, die de uitgebrachte online stemmen meewegen in hun oordeel. De Renew the Book Award 2024 beloont de nummer 1 met € 10.000. De runner-up krijgt € 5.000 en de derde plaats een geldprijs van € 2.500. Het geld wordt geoormerkt om de innovatie verder te helpen. Ook krijgt de nummer 1 een mentor-traject aangeboden en een plek op een stand tijdens de Fankfurter Buchmesse of de London Bookfair.  Hiermee stimuleert Renew the Book bestaande Nederlandse innovaties, en motiveert zij het vak om vernieuwende initiatieven te omarmen.

Naast de Renew the Book Award 2024 wordt ook de Pioniersprijs uitgereikt door de deelnemers aan het GAU Onboardingprogramma. Dat is een initiatief van de GAU om talentvolle nieuwe boekenvakkers wegwijs te maken in het vak. De deelnemers reiken de pioniersprijs uit aan de inzending die in hun ogen op lange termijn zeer veelbelovend is voor het vak.

Over de jury  van Renew the Book 2024

De jury bestaat uit mensen van buiten het boekenvak en vanuit het vak. Deze editie kent in totaal negen juryleden vanuit diverse expertises.