Rechter weigert inhoudelijke beoordeling ‘tweedehands’ e-books

De voorzieningenrechter in Amsterdam doet geen inhoudelijke uitspraak over de toelaatbaarheid van het verkopen van ‘tweedehands’ e-books en laat het aan de bodemrechter om een inhoudelijke uitspraak te doen.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) beraden zich nu op vervolgstappen, maar zullen Tom Kabinet aansprakelijk houden voor de schade die de bij hen aangesloten uitgevers lijden als gevolg van de handelwijze van Tom Kabinet.

Met behulp van Tom Kabinet kunnen mensen eenvoudig verdienen aan hun illegaal gedownloade e-books. Mede om die reden eisten het NUV en de GAU een verbod in kort geding.

Het NUV en de GAU zijn verrast door de uitspraak van vandaag. Inmiddels zijn er meer dan honderd partijen die e-books legaal aanbieden. De e-bookmarkt is het eerste kwartaal van 2014 met 30 procent gestegen. Deze nieuwe initiatieven hebben veel last van oneerlijke concurrentie en piraterij. Het is dan ook spijtig dat de rechter vandaag niet een beslissing heeft genomen in het belang van een eerlijk speelveld.