Pathbooks winnaar Renew the Book - Innovation Award

Copyright Jan Reinier van der Vliet

Renew The Book is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers (GAU). Naast de uitreiking van de prijzen werd door de GAU een donatie van 1000 euro gedaan aan Better Time Stories, dat interactieve boekensets levert aan kinderen uit Oekraïne.

De winnaar Pathbooks is een interactief leesplatform voor scholen, waarbij de lezer door het maken van keuzes invloed heeft op het verhaal. Pathbooks is in de Verenigde Staten en Mexico al op de markt en daar blijkt uit onderzoek dat het een gunstig effect op het leesgedrag van de gebruiker heeft. Maker Jorge Louis Caballero wil het prijzengeld inzetten om op de Nederlandse markt te verschijnen. ‘Pathbooks maakt lezen leuker voor kinderen en heeft zich in de VS al redelijk bewezen. Als hun komst naar Nederland betekent dat kinderen gemiddeld 20 boeken gaan lezen in plaats van 5, dan zou dat een grote impact betekenen en Pathbooks dus echt het lezen bevorderen’, aldus de jury.

De jury van deze vierde editie bestond uit Jeroen de Bakker, Ruben Brave, Andrèz Coco, Dennis Doeland, Silke Hassreiter, David Huijzer, Sanne Kanis, Oscar Kneppers, Hans Lodders (voorzitter) en Petra Lubbers.

Pioniersprijs

De winnaar van de Pioniersprijs Bookground is een app die lezers op een centrale plek aanvullende content biedt bij de boeken die zij lezen, zoals bijvoorbeeld video’s, muziek, foto’s en contact met de auteur. De maker Nelinho Bouterse wil de app komend voorjaar lanceren. De Pioniersprijs is een extra aanmoedigingsprijs die wordt bepaald door de deelnemers aan het Onboardingsprogramma van de GAU, een opleidingsprogramma dat twaalf jonge en beloftevolle boekenvakkers volgen, en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Better Time Stories

De derde innovatie die op de shortlist stond was iKsbook (Interactive Kids Story Platform), een onlineapplicatie die het mogelijk maakt dat opa’s, oma’s, vaders en moeders op afstand kinderboeken voorlezen aan hun kinderen en kleinkinderen. De maker van iKsbook, Andriy Shmyhelskyy, ontving een donatie voor zijn initiatief Better Time Stories, dat gevluchte kinderen uit Oekraïne boeken biedt waardoor ze de taal kunnen leren en waarmee ze door middel van interactieve boeken contact kunnen houden met hun achtergebleven familie.

Pathbooks is de winnaar van de vierde Renew the Book - Innovation Award en is daarmee de beste innovatie voor het boekenvak. De interactieve leesapp voor kinderen ontvangt 50.000 euro aan prijzengeld. De allereerste Pioniersprijs gaat naar Bookground, die hiermee 7500 euro ontvangt. Dit is zojuist bekendgemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Renew the Book is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de belangenorganisatie van Nederlandse boekenuitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie. Het doel van de Renew the Book - Innovaton Award is zowel om nieuwe innovaties in het boekenvak te stimuleren, als om het boekenvak te motiveren deze innovatieve initiatieven te omarmen. Een jury selecteert uit alle inzendingen de meest vernieuwende, originele en duurzame ideeën.

Vorige editie won leesapp Immer de Renew the Book - Innovation Award.