Op weg naar digitale toegankelijkheid
Juni 2021 zijn er ruim 90 deelnemers van 65 uitgeverijen gestart met het workshoptraject Toegankelijk Publiceren aan de bron, onderdeel van Inclusief Publiceren. Inmiddels hebben de bedrijven al 3 tot 4 workshops gevolgd, waarmee zij handvatten krijgen aangereikt om hun digitale producten toegankelijk te publiceren.
Basis workshops Web & apps en E-books
In oktober en november zijn er in totaal 13 workshops gegeven aan 100 deelnemers. Uitgevers konden kiezen tussen twee verschillende workshops. De workshop Basis e-books werd gegeven door Alexander Baars en Bart Donders van Stichting Dedicon. Tijdens deze workshop werd de basis gelegd om toegankelijke e-books te (laten) produceren. Waar lopen consumenten met een leesbeperking tegenaan bij het lezen van e-books en hoe kun je als uitgever checken of een e-book wel voldoet aan de eisen? Dit werd allemaal uitgelegd aan de uitgevers.
Naast een workshops over e-books konden uitgevers ook een workshop volgen over toegankelijke websites en apps. De workshop Basis Web & apps werd gegeven door Brian Bors van Stichting Accessibilty. Deelnemers waren erg enthousiast over de informatieve workshop, waarbij zij onder andere hun eigen website testten op toegankelijkheid. “De opdrachten maken de workshops heel praktisch en maken ons bewust van onze eigen site en boeken. Ze doen ons nadenken over toegankelijkheid, daar staan we (nog) niet altijd bij stil.” aldus Amber Brepoels van Clavis Uitgeverij.
In februari gaat het project verder met verdiepende workshops op het gebied van toegankelijk publiceren. Daarnaast werkt Stichting Dedicon in internationaal verband aan het platform Inclusive Publishing in Practice’ (iPiP), waar praktisch leer- en trainingsmateriaal op verschijnt die kennis en vaardigheden moet vergroten bij professionals die werkzaam zijn in de uitgeversbranche. Dit platform wordt naar verwachting begin 2022 gelanceerd.
Snelstartgids Check dit!
Na de snelstartgidsen Maak open! en Doe mee! is er ook Check dit! De snelstartgids met 10 spelregels om digitale toegankelijkheid van tekst en beeld te checken werd afgelopen zomer gepubliceerd. De gidsen zijn gratis beschikbaar als (toegankelijk) PDF-bestand én in EPUB-formaat op het kennisplatform www.inclusiefpubliceren.nl.
Achtergrond
Samen met Dedicon, de Vereniging Onbeperkt lezen, VIVIS en de Oogvereniging hebben de GAU en de GEU de krachten gebundeld en fondsen bij elkaar gebracht voor het project Inclusief Publiceren. Het programma start is juni 2021 gestart en eindigt in december 2022. Samen zorgen we ervoor dat e-books, digitale leermiddelen en websites voor iedereen toegankelijk worden.
In 2019 heeft het Europees Parlement de European Accessibility Act (EAA) geaccordeerd. Deze wet moet door alle Europese lidstaten uiterlijk in de zomer van 2022 lokaal zijn geïmplementeerd. De wet heeft betrekking op digitale producten en diensten, zoals e-commerce diensten, elektronische boeken en de daarbij behorende hard- en software en websites. De wet schrijft voor dat deze vanaf 2025 toegankelijk moeten zijn voor mensen met een leesbeperking; niet alleen blinden en slechtzienden, maar ook voor ouderen en mensen met dyslexie.
Programma
De EAA geldt dus zeker ook voor alle uitgevers, van boeken tot kranten en tijdschriften en van educatief tot wetenschappelijk. Met het project Inclusief Publiceren bundelen verschillende branches de krachten om samen te werken en van elkaar te leren.
Inclusief Publiceren biedt een programma van vele workshops en content over toegankelijkheid van e-books, websites en educatieve digitale leermiddelen. Alle informatie over toegankelijk publiceren aan de bron is te vinden op de website Inclusiefpubliceren.nl. Hier is niet alleen informatie over het leerprogramma te vinden, maar ook allerlei informatie over richtlijnen, toetsingsmogelijkheden en andere informatie over toegankelijk publiceren.
Samen met de uitgevers willen we ervoor zorgen dat ook mensen met een leesbeperking toegang hebben tot alle nieuwe e-books en deze op hun manier kunnen lezen. Zodat zij niet meer afhankelijk zijn van (overheids)instanties om mee te kunnen doen aan de maatschappij.
Het programma Inclusief Publiceren is kosteloos voor leden van de GAU en de GEU en is financieel mogelijk gemaakt door Vereniging Onbeperkt Lezen, Fonds XL, het ministerie van OCW, de GEU en de GAU. Het projectteam achter Inclusief Publiceren bestaat uit Hans Beerens (Dedicon), Paul Gillijns (GEU), Sanne Walraven (GAU) en Erna de Wit (Dedicon).
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Sanne Walraven, s.walraven@algemene-uitgevers.nl.