Mazin Lateef Ali winnaar Prix Voltaire 2023

De Iraakse uitgever Mazin Lateef Ali, ontvoerd in januari 2020, heeft de Prix Voltaire van de International Publishers Association (IPA) 2023 ontvangen. De IPA reikte ook een Prix Voltaire Special Award uit aan de vermoorde Oekraïense kinderboekenschrijver en dichter Volodymyr Vakulenko.

Een emotionele ceremonie, die ook werd bijgewoond door de winnaar van de Prix Voltaire 2021, Rasha Al Ameer (Libanon), zette twee heftige voorbeelden in de schijnwerpers van hoe cultuur en vrije meningsuiting het doelwit zijn van repressieve regimes.

Mazin Lateef Ali en Volodymyr Vakulenko

Mazin Lateef Ali (Irak), gekozen uit een shortlist van vijf genomineerden, wordt vermist sinds hij in 2020 werd ontvoerd. Als student in Bagdad begon Mazen Lateef boeken te kopen en verkopen in Al-Mutanabi Street. Vervolgens richtte hij in 2007 Dar Mesopotamia for Printing, Publishing en Distribution op, waarmee hij een reputatie verwierf als een vooraanstaand en hoog aangeschreven lid van de culturele gemeenschap van Irak. Lateef publiceerde een verscheidenheid aan boeken, waaronder enkele over de joodse gemeenschappen en individuen in Irak. Helaas werd hij op 31 januari 2020 onder schot ontvoerd en sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Volodymyr Vakulenko schreef 13 boeken, waaronder boeken over het erfgoed van zijn regio, poëzie en kinderboeken. Hij was winnaar van verschillende Oekraïense en internationale literaire prijzen en stond bekend om zijn sterke patriottische houding, zijn actieve steun aan de Revolution of Dignity van 2014 en zijn hulp aan het Oekraïense leger in de Kharkiv-regio sinds het begin van de Russische invasie. Hij werd twee keer gearresteerd na de Russische invasie van Oekraïne. De tweede keer werd hij niet vrijgelaten. Zijn lichaam werd gevonden in een van de massagraven in Izium.

Over de IPA Prix Voltaire

Genomineerden voor de Prix Voltaire zijn uitgevers – individuen, groepen of organisaties – die typisch controversiële werken hebben gepubliceerd onder druk, bedreigingen, intimidatie of intimidatie, hetzij van regeringen, andere autoriteiten of particuliere belangen. Het kunnen ook uitgevers zijn met een uitstekende staat van dienst in het hooghouden van de waarden van vrijheid van publiceren en vrijheid van meningsuiting. Voor de toepassing van de IPA Prix Voltaire is de definitie van 'uitgever' een individu, collectief of organisatie die anderen de middelen verschaft om hun ideeën schriftelijk te delen, ook via digitale platforms. De IPA Prix Voltaire, waaraan een prijs van CHF 10.000 verbonden is, wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van sponsors, allemaal uitgeverijen en organisaties die de waarden delen die de IPA Prix Voltaire erkent. Lees meer over de Prix Voltaire op de website van de IPA.