Longlist Renew the Book - Innovation Award bekend

Vijf inzendingen staan op de longlist van de vierde editie van Renew The Book en zijn daarmee kanshebber voor de prijs voor het meest innovatieve idee voor het boekenvak. Boeken-uit-legger, BookGround, Iks Books, Pathbooks-app en So Many Pages maken kans om Renew the Book te winnen. Op 5 oktober volgt een shortlist en op 1 november wordt tijdens een event in Pakhuis De Zwijger bekendgemaakt welke innovatie volgens de jury de beste is en daarmee de opvolger wordt van leesapp Immer, die vorig jaar won. De winnaar ontvangt een prijs van 50.000 euro.

In totaal zijn achttien ideeën ingezonden, variërend van digitale beurs-oplossingen, uitgeefconcepten, boekverrijkingen en social-media-oplossingen, tot lees- en audioplatforms, nieuwe abonnementsmodellen en initiatieven ten gunste van het lezen in het onderwijs. De jury bestaande uit Jeroen de Bakker, Ruben Brave, Andrèz Coco, Dennis Doeland, Silke Hassreiter, David Huijzer,

Juryvoorzitter Hans Lodders: “De inzendingen van dit jaar getuigen vooral van een enorme urgentie om met nieuwe ideeën het boekenvak te verrijken. De ingezonden innovaties zijn een gezonde mix van originaliteit, vernieuwing, kwaliteit, creativiteit en lef. Uiteraard is de ene inzending iets sterker uitgewerkt dan de ander, of is de inzending wel origineel maar niet per se vernieuwend, maar al met al weer een veelbelovende oogst die het landschap van het boekenvak zal verrijken.”

Longlist RENEW THE BOOK in het kort

  • Boeken-uit-legger wil teksten - en dan vooral gedichten – voor lezers toegankelijker maken door deze online aan te bieden en verwijzingen te voorzien van aanklikbare vakjes met achtergrondinformatie en uitleg.

  • Bookground is een mobiele app die verhalen meer tot leven wil laten komen door lezers een centrale plek te bieden om aanvullende content te vinden bij de boeken die zij lezen (video’s, muziek, foto’s etc.).

  • Iks Books (Interactive Kids Story Platform) is een onlineapplicatie die het mogelijk maakt dat opa’s, oma’s, vaders en moeders op afstand kinderboeken voorlezen aan hun kinderen en kleinkinderen.

  • Pathbook app is een Amerikaanse inzending met een interactief leesplatform voor scholen, dat het lezen spannender wil maken voor jonge lezers door het mogelijk te maken invloed te hebben op het verhaal.

  • So Many Pages richt zich op het verhogen van het leesplezier van jongeren met een maandelijkse boekenbox vol met Young Adult titels en exclusieve goodies.

Zie voor meer informatie over de longlist de website van Renew the Book.