KVB Boekwerk: Wie is de lezer in 2023 en 2030

Op basis van SMB-GfK-consumentenonderzoeken maakte KVB Boekwerk in samenwerking met Frank Huysmans van bureau WareKennis, een prognose over het lees-, koop- en leengedrag van de Nederlanders tot 2025. De consumentenonderzoeken worden sinds 2007 uitgevoerd en lieten in 2018 een dalende trend zien in zowel het aandeel lezers als de leesfrequentie. De verwachting was dat deze dalende trend zou doorzetten richting 2025. Nu, ruim vijf jaar later, is het tijd voor vervolgonderzoek.

Het aandeel van de Nederlanders dat leest is inderdaad verder gedaald. Het leesgedrag van de Nederlanders heeft zich echter wel doorontwikkeld. Het aantal wekelijkse lezers steeg van 42% in 2018 naar 47% in 2023. Meer informatie over dit onderzoek is te lezen in dit artikel van KVB Boekwerk. Bovendien heeft KVB Boekwerk ook een prognose gemaakt voor 2030. De verwachting is dat o.a. het aantal lezers met 11% zal stijgen en dat het aantal jongere lezers (14- t/m 24-jarigen) zal afnemen.

KVB Boekwerk heeft daarnaast ook onderzoek gedaan naar de digitale afleidingen en constante prikkels die tegenwoordig aan de orde van de dag zijn en hoe het lezen van boeken daarin zijn waarde als verrijkende activiteit behoudt. In het meest recente GfK-SMB-kwartaalonderzoek, dit keer een kwalitatieve meting, zijn de diverse opbrengsten en drempels die lezers ervaren tijdens het lezen onderzocht. Over het algemeen "vinden lezers ontspanning, plezier rust en escapisme in de pagina's van een boek." De verrijking van kennis, persoonlijke ontwikkeling en nieuwe zienswijzen worden ook gewaardeerd. In dit artikel over leesopbrengsten zijn alle bevindingen, onder andere over het imago van literatuur, te lezen.

De Weekmonitor Boekverkoop van KVB Boekwerk wordt ook nog steeds wekelijks bijgewerkt met de meest recente cijfers. Bekijk hier de weekmonitor.