Gratis toegang livestream Illustratie Ambassade voor GAU leden

Op dit moment is er een bijzondere tentoonstelling te zien van W.E.B. Du Bois van de Illustratie Ambassade. W.E.B. Du Bois was een van de belangrijkste en meest invloedrijke Afro-Amerikaanse activisten en intellectuelen van de 20e eeuw. Als medeoprichter van de NAACP  (National Association for the Advancement of Colored People) en auteur van het baanbrekende boek The Souls of Black Folk, wordt Du Bois geroemd om zijn diepgaande geschriften. Maar naast zijn beroemde essays produceerde Du Bois een verbazingwekkende – maar weinig bekende – verzameling infographics. Deze visueel innovatieve grafieken en kaarten vormden een radicaal nieuwe benadering om racisme te weerleggen, gebruikmakend van opvallend gepresenteerde feiten en statistieken. Deze tentoonstelling komt o.a. tot stand in samenwerking met The Black Archives.

In verband met de aangescherpte Coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk u uit te nodigen voor een bezichtiging en borrel in het Meterhuis op het terrein van de Westergasfabriek. Wel worden er twee livestreams georganiseerd, waar u zich als lid van de GAU kosteloos voor kan opgeven via dit inschrijfformulier.

Op 9 december (20.00 – 22.00 uur) wordt een lezing gegeven over het werk van W.E.B. De Bois. Er wordt een selectie gepresenteerd uit de fotoserie van W.E.B Du Bois en is er een rondetafelgesprek met Paul Goodwin (curator), Isabelle Britto (onderzoeker The Black Archives), Iris Kensmil  (kunstenaar) en Angela Tellier (fotograaf). Meer informatie kunt u vinden in de brochure over de Du Bois-lezing.

Op 10 december (20.00 – 21.30 uur) wordt een lezing gegeven over de kracht van infographics. Deze avond presenteren we de infographics van W.E.B. Du Bois en nodigen we (via een videogesprek) Mona Chalabi, Data Editor bij The Guardian uit, met origineel kunstwerk geëxposeerd in de tentoonstelling, om haar werk te delen. Chalabi’s werk toont de blijvende relevantie van Du Bois’ datavisualisatie methoden en de raciale ongelijkheden waar hij tegen vocht. Ook praten we met datajournalist Winny de Jong en infographic maker Sonja Kuijpers over de stappen van het maken van dataverhalen en hoe infographics ingezet kunnen worden om bewustwording te creëren. Meer informatie kunt u vinden in de brochure over de infographics-lezing.