GAU-trainee vertelt: Britt Jilleba

Mei 2021 zijn 12 enthousiaste jonge boekenvakkers begonnen aan het GAU Onboardingprogramma. Tijdens het programma leren ze het reilen en zeilen van het uitgeefvak. Hierbij volgen ze niet alleen workshops, maar gaan ze ook op werkbezoek bij o.a. het CB en lopen ze stage bij een boekhandel. In deze editie van ‘GAU-trainee vertelt‘ is Britt Jilleba aan het woord, Marketing manager bij Bookchoice. Britt vertelt over het bezoek van de groep aan drukkerij Wilco.

“Na afloop van de module over de productie van een boek in het GAU onboarding traject, waren er toch nog vragen over het drukken van boeken en hoe dat nu allemaal precies in zijn werk ging. Hoe zit het met druktechnieken? En wat voelden drukkerijen van het papiertekort? We mochten uiteindelijk een dagje op bezoek bij Wilco in Amersfoort om het zelf te ontdekken.

We werden hartelijk ontvangen met een kop koffie en een kort voorstelrondje. Toen ik vertelde dat ik zelf eigenlijk uitsluitend met e-books en luisterboeken werkte, mocht ik na enkele afkeurende blikken toch wel blijven voor de rest van de rondleiding. We startten bij orderverwerking en pre-productie, waar we uitleg kregen over hoe belangrijk goed voorbereide bestanden zijn en wat kleine foutjes kunnen betekenen in het proces.

Vervolgens loop je de ruimte binnen waar de magie plaatsvindt en komt de geur van inkt en vers papier je tegemoet. Terwijl wij met open mond staarden naar de enorme machines die daar boekdelen uitspuugden en met elkaar bespraken hoe het in godsnaam mogelijk was om al die platen, vellen en katernen in de juiste volgorde te houden, werden we links en rechts vriendelijk begroet door iedereen. We kregen uitleg over CMYK en PMS kleuren, de productie van de platen, schoondruk en weerdruk. We volgden de stapels papier en kregen ook het bindproces en de productie van de omslag te zien. Iedereen zocht in het productieproces naar titels van de eigen uitgeverij en de meesten hadden al snel iets gevonden.

Het was een leuke kans om een normaal voor velen onzichtbaar deel van het tot stand komen van een boek te zien. Na een blik in de enorme nieuwe productiehal kregen we een broodje en een sapje en mochten we weer wat wijzer terug richting huis.”