Aanmelden voor GAU onboarding 2023

© foto Rosa van Ederen

Op donderdag 16 februari 2023 gaat de vierde editie van het GAU Onboardingprogramma van start. Ben je net binnengekomen in de algemene uitgeverij, dan wil dit programma je vertrouwd maken met alle aspecten van het uitgeefvak. Dat doen we enerzijds doordat we je kennis aanreiken en anderzijds door samen met jou te werken aan je persoonlijke vaardigheden. Op deze manier raak je snel vertrouwd met de materie en kan je met zelfvertrouwen het gesprek aangaan met je collega’s en met auteurs.

Het programma

 De kennis is verpakt in artikelen en interviews (op papier of op video) met relevante spelers uit het veld, sommige speciaal geschreven of afgenomen voor dit programma. De opdrachten, die gekoppeld zijn aan de lesstof, zetten je aan het werk. Soms bestaan ze uit het schrijven van een kort essay of beschouwing, vaker nog uit interviews met mensen uit de praktijk. Die kan je ongegeneerd alles vragen: het is immers voor je cursus. En veel van die interviews zijn online: op die manier bespaar je reistijd, wel zo efficiënt.

 Tegelijkertijd bouw je je netwerk uit, onmisbaar voor je verdere carrière. Dat netwerk begint al in de groep: je trekt intensief op met elkaar op, maakt in tweetallen opdrachten, bezoekt met elkaar een drukkerij, een vormgever en het Centraal Boekhuis. Een jaar lang ga je op een intensieve reis met elf andere deelnemers, die allemaal werkzaam zijn in de algemene uitgever. Je leert dus een hoop, niet in de laatste plaats van elkaar.

 Kennis en netwerk zijn twee belangrijke pijlers van het programma, het werken aan je persoonlijke vaardigheden is de derde. In intervisiesessies onder leiding van een ervaren coach werk je aan je persoonlijke doelstellingen, in auteursmanagement leer je omgaan met auteurs en in timemanagement met je eigen agenda. Dat doen we in kleine groepen, waarbij we extra alert zijn op een veilige leeromgeving.

 Je sluit het traject af met een eindopdracht die je samen invult met een collega-deelnemer. Samen pak je een onderwerp of vraagstuk dat je tijdens de opleiding heeft getroffen en je gaat de diepte in: je leest je in op dat onderwerp, interviewt mensen, denkt erover na en houdt samen ter afsluiting van het programma een presentatie voor een aantal vakgenoten. Met hen ga je in discussie en laat je zien dat je in dat jaar inderdaad een volwaardig gesprekspartner bent geworden.

 Lijkt dit je wat, lees dan ook nog even dit. We vragen van je dat je je committeert aan het programma en aan de groep. Dat betekent dat je de opdrachten maakt, bij de bijeenkomsten, zowel online als op locatie, aanwezig bent. Het betekent ook dat je meegaat in het intervisietraject. Dat klinkt allemaal heftig, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Allereerst een hoop praktische kennis, inzichten en vaardigheden, die je meteen in de praktijk kunt inzetten. En daarnaast een netwerk waar je je verdere carrière voordeel van hebt. Allemaal zaken waardoor jij het verschil kunt gaan maken. Maar bovenal hopen we je te laten zien hoe leuk het uitgeefvak is, hoe veelzijdig, hoe uitdagend, zeker in deze tijden. Ga jij die uitdaging aan?

 Aanmelden

Denk je nu nog steeds: ja dit wil ik, meld je dan aan voor het GAU Onboardingprogramma. Dat kan door een mailtje aan opleiding@algemene-uitgevers.nl. Twijfel je nog, wil je meer weten of gewoon kennismaken: op woensdag 11 januari van 19.30 – 21.00 uur verzorgt Jeroen Kans, de coördinator van het programma, een online bijeenkomst waar hij meer vertelt over het onboardingprogramma en je vragen beantwoordt. Op hetzelfde mailadres kan je je ook hiervoor aanmelden: opleiding@algemene-uitgevers.nl.