EUDR Update: Checklist en FAQ
Veel uitgeverijen hebben vragen over de interpretatie en toepassing van de EUDR-wetgeving. Daarom heeft de GAU een checklist en FAQ opgesteld met antwoorden op de meest gestelde vragen uit de branche. Heeft u zelf een vraag die relevant is voor de branche die er niet tussen staat? Neem dan contact op met Jade Kooge, coördinator bij GAU via j.kooge@algemene-uitgevers.nl.
EUDR-checklist
Stap 1
Zorg dat u op de hoogte bent van de EUDR-wetgeving en de betekenis ervan voor uw uitgeverij. Raadpleeg de Regelhulp EUDR van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Nederlandse toezichthouder van deze wetgeving) om te bepalen welke verplichtingen voor uw uitgeverij gelden. Volg informatiesessies van de Mediafederatie en de EU, en raadpleeg handleidingen en webinars over het EUDR-informatiesysteem.
Overzicht van handleidingen
Bekijk de handleiding van de NVWA.
Bekijk de vragen en antwoorden van de NVWA gebaseerd op de FAQ van de EU.
Overzicht van informatiesessies
Meld je aan voor de Lunchwebinar op 24 juni, georganiseerd door de Academy van de Mediafederatie.
Op het duurzaamheidsseminar op 30 oktober van de GAU en MEVW zal ook de EUDR-wetgeving aan bod komen. Houd de website van de brancheverenigingen in de gaten voor meer informatie hierover.
Volg trainingen over het informatiesysteem van de EU (Traces) via deze link of bekijk de webinar van de FEP over Traces via deze link.
Stap 2
Breng uw keten in kaart door leveranciers te identificeren en informatie te verzamelen over de herkomst, duurzaamheid en traceerbaarheid van hun producten. Formuleer een systeem van zorgvuldigheidsmaatregelen (due diligence) om risico’s te analyseren, maatregelen te nemen en dit te documenteren in lijn met de EUDR. Op deze pagina van de NVWA vindt u hoe u dit kunt aanpakken.
Stap 3
Na het opstellen van een systeem voor de EUDR, kan dit geïmplementeerd worden in uw bedrijfsvoering en aangepast worden op basis van ervaringen en omstandigheden die veranderen. Op deze pagina van de NVWA ziet u hoe u de EUDR een vast onderdeel van uw bedrijfsvoering maakt.
Stap 4
Houd wijzigingen in de wetgeving in de gaten en neem deel aan de duurzaamheidswerkgroep van GAU/MEVW en deel ervaringen met collega-uitgeverijen.
FAQ
Welke stappen moeten micro-ondernemingen ondernemen?
Ook micro-ondernemingen moeten voldoen aan de EUDR-wetgeving. Zij krijgen alleen meer tijd: voor hen geldt de ingangsdatum van 30 juni 2026. Raadpleeg de regelhulp van de NVWA voor inzicht in de verplichtingen die op uw organisatie van toepassing zijn.
Wat zijn de verplichtingen en stappen die uitgeverijen moeten nemen met betrekking tot producties die hebben plaatsgevonden tijdens de transitieperiode (29 juni 2023 tot de ingangsdatum van de wetgeving op 30 december 2025)?
Voor producties tijdens de transitieperiode geldt het volgende: wanneer de volledige productie heeft plaatsgevonden vóór 30 december 2025, zijn er geen aanvullende stappen nodig. Als slechts een gedeelte van de productie voor deze datum is afgerond, moet voor het resterende deel wel aan de EUDR-vereisten worden voldaan. Het is belangrijk dat uitgeverijen kunnen aantonen wanneer de productie heeft plaatsgevonden. Voor producten die volledig vóór de ingangsdatum zijn geproduceerd of op de markt gebracht, hoeft geen Due Diligence Statement (DDS) te worden opgesteld. Dit antwoord is gebaseerd op de FAQ van de EU, punt 9.1. Vind hier de FAQ vanuit de EU (geüpdatet in april 2025).
Wat is het verschil tussen EUDR en CSRD?
De EUDR is gericht op het tegengaan van ontbossing door te waarborgen dat producten die op de EU-markt worden verkocht, hier niet aan bijdragen. De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) heeft een breder bereik en verplicht bedrijven te rapporteren over diverse duurzaamheidsaspecten, waaronder milieu, sociale kwesties en governance. Hoewel er enige overlap is in de rapportageverplichtingen, focust de EUDR op specifieke producten en hun impact op bossen, terwijl de CSRD een breder duurzaamheidskader biedt.
Wie is verantwoordelijk voor de DDS bij drukwerk binnen en buiten de EU?
Voor drukwerk binnen de EU kan de drukker of papierleverancier de DDS aanleveren. Voor drukwerk buiten de EU ligt de verantwoordelijkheid bij de uitgeverij zelf. U moet dan zelf een DDS indienen en bewijs verzamelen over de herkomst van het papier.
Neem contact op met leveranciers buiten de EU, licht de EUDR-vereisten toe en geef een model-DDS dat zij kunnen invullen. Werk samen om de benodigde gegevens te verzamelen en bied waar nodig ondersteuning. Bij onvoldoende medewerking kunt u alternatieve leveranciers overwegen. Leg alle stappen en communicatie zorgvuldig vast voor mogelijke controles.
Welke mogelijkheden bieden FSC- en PEFC-certificeringen voor administratieve lastenverlichting bij uitgeverijen?
In het artikel EUDR-update: Hoe FSC en PEFC uitgeverijen kunnen ondersteunen, dat ook is gepubliceerd op duurzaampubliceren.nl, wordt ingegaan op de mogelijkheden die FSC- en PEFC-certificeringen bieden voor administratieve lastenverlichting voor uitgeverijen in het licht van de nieuwe EUDR-regelgeving.