Derde gids over toegankelijkheid gepubliceerd
Check dit! is een gids met tips en praktische voorbeelden om de toegankelijkheid van digitale producten te controleren. Deze gids geeft op een speelse manier een indruk van wat wel en wat niet mogelijk is op het gebied van digitale toegankelijkheid. Met de 10 spelregels kruipt de lezer als het ware in de huid van een gebruiker met een beperking. Voor hen is toegankelijkheid echter geen spelletje maar een serieuze aangelegenheid. Check dit! is een aanrader voor iedereen die digitaal publiceert.
De gids Check dit! is onderdeel van het project Toegankelijk Publiceren aan de Bron deel 2 (TPUB2) waaraan de leden van GAU en GEU kosteloos kunnen deelnemen. Na Maak open! en Doe mee! is Check dit! de derde gids op rij met praktische tips die direct toepasbaar zijn. Op het bij het project horende platform inclusiefpubliceren.nl is de gids Check dit! te downloaden als toegankelijke PDF en te bestellen als gedrukt exemplaar. Van de twee gidsen Maak open! en Doe mee! is zowel een gewijzigde herdruk beschikbaar, als een toegankelijke PDF. In 2022 wordt een vierde gids uitgebracht met wederom tips en adviezen om tekst en beeld toegankelijk te maken aan de bron.
Hans Beerens, manager toegankelijkheid bij Dedicon en auteur van Check dit! is blij met de aandacht voor toegankelijkheid. “Deze gids is een mooie aanvulling op de workshops voor uitgevers die deze zomer zijn gestart.” Ook Paul Gillijns, adviseur bij de GEU en projectleider van TPUB2, is enthousiast over de nieuwe gids. “Vanuit de praktijk is er veel vraag naar praktische tips.”
De aandacht voor toegankelijkheid komt in een stroomversnelling door de Europese Toegankelijkheidsakte die in 2022 in werking treedt. Deze wet heeft betrekking op digitale producten en diensten, zoals e-books en de daarbij behorende hard- en software, websites en apps. De nieuwe wet geldt dus ook voor alle uitgevers, van boeken tot kranten en tijdschriften en van educatief tot wetenschappelijk. Steeds meer uitgeverijen zien de toegevoegde waarde van toegankelijk publiceren aan de bron, omdat de producten en diensten voor iedereen beter worden.
Bij de totstandkoming van het project zijn verschillende organisaties betrokken. Naast Stichting Dedicon, de Vereniging Onbeperkt Lezen, VIVIS en de Oogvereniging, zijn ook de GEU en de GAU nauw betrokken. Het project is financieel mogelijk gemaakt door Vereniging Onbeperkt Lezen, Fonds XL, het ministerie van OCW, de GEU en de GAU.